Waarom een set van
De Tuindeurenman

Meer Informatie over onze Tuindeuren

Op deze pagina willen wij u graag uitleggen waarom de Tuindeurenman en
zijn tuindeuren met kop en schouders boven anderen uitsteken.

Wij vinden 4 dingen belangrijk aan openslaande tuindeuren:

De set dient:

 • goed sluitend & tochtwerend te zijn
 • inbraakwerend te zijn
 • van degelijke kwaliteit te zijn
 • een goede, simpele werking van de deuren te hebben!

Op bovenstaande punten onderscheiden wij ons zeker! De vraag is dus niet waarom, maar wanneer de Tuindeurenman uw nieuwe tuindeuren moet leveren. Start het avontuur met een vrijblijvende offerte!

Vroeger begon men met tuindeuren die waren voorzien van een stolpnaald (2 deuren die hol/bol in elkaar vielen. Daarna ging men over op de aanslaglatten. De tochtwering was slecht en deuren hadden speling wat soms een rammelend geluid opleverde.

Aluminium tongnaald

Met de intrede van de aluminium tongnaald veranderde er een hoop. Deze wordt vandaag de dag dan ook nog steeds verkocht. Deze is ook SKG goedgekeurd. Maar omdat aluminium een metaal is, blijft het een koudebrug. Ook het dunne borstelstripje is niet afdoende tegen de tocht en de deur rammelt altijd. Dit willen we dus niet!

Onze oplossingen

Klik op het + teken om de oplossingen te bekijken:

De tongstijl is een speciaal in eigen beheer geschaafd houten profiel, dat op de passieve deur wordt vastgemaakt. Hierdoor kan de actieve (loop)deur in de sponning van de tongstijl vallen.

Kantschuiven

Onder en boven in de tongstijl komen 2 kantschuiven. Als je de hendel van de kantschuif overhaalt gaat er een pen in de kozijnstijl. Deze sluit in een na-stelbaar sluitpotje. Onze tongstijl is dikker is dan standaard. Hierdoor is het mogelijk om de kantschuif aan de binnenzijde van de set te plaatsen. Zo zitten de schuiven altijd mooi droog en goed functionerend. Ook zijn de schuiven uit het zicht voor het inbrekersgilde.

Sluitpotje

Als de kantschuiven tussen de deuren geplaatst zouden worden levert dit 2 grote nadelen op, ten eerste moet er dan een sluitpotje in de buitenkant van de onderdorpel worden geboord (waar altijd water in- en omheen blijft staan) en de kantschuif is niet meer goed beschermd tegen inbraak doordat een inbreker vrij spel heeft om de pen onder en boven de deur af te breken.

Sluitkommen

In de sponning van de tongstijl, aan de loopdeur kant, komt een tochtstrip voor een tochtvrije aansluiting van de deuren en er is nu hout genoeg om 1 of meerdere sluitkommen in te frezen. Dat moet anders in de kop van de deur. Als u bedenkt dat een sluitkom tegenwoordig 25mm diep en breed is, en een deur 39mm dik, dan blijft er maar 7mm hout staan voor de sluitkom en dat is te weinig!

Veiligheidsbeslag

Dus als u kiest voor veiligheidsbeslag, dan moet de rest ook aangepast worden. Dat hebben wij gedaan met onze tongstijl. Deze steekt nog 1 cm voor de deur uit zodat er minimaal 15mm hout voor je sluitkom aan de buitenkant overblijft. Als je de deuren sluit, lijkt de tongstijl net een aanslaglat zoals het er vroeger ook uit zag!

BRINKMANS ÉÉNHENDEL SLUITSYSTEEM i.p.v. kantschuiven. Omdat de deuren tegenwoordig steeds vaker in hoogtemaat van 2315mm of bij maatwerk nog hoger worden verkocht, en de meeste mensen niet met de deuren zijn meegegroeid is het soms lastig om de bovenste kantschuif te bedienen. Buiten het feit dat het eenhendelsysteem ideaal is voor hoge deuren, is dit systeem ook prima toe te passen bij het gebruik van lage deuren. U heeft dan immers wel het genot van het simpel openen en sluiten van de passieve deur. Bekijk het zo: vroeger zat er ook geen stuurbekrachtiging in een Ford Fiesta, maar tegenwoordig wilt u ook niet meer zonder!

Na-stellen

De veelal bestaande sluitlijsten zijn niet naar onze tevredenheid. De na-stelbaarheid is bijna nihil, of er komt een stripje uit in plaats van een dikke pen zoals bij de kantschuif. Een ronde pen trekt zich gemakkelijk in de kom, daar waar een strip wat slapper is en precies in de kom moet vallen.

Brinkman 1 hendelsysteem

Wij hebben daarom gekozen voor een éénhendel systeem dat je op normale hoogte van ongeveer 1050mm kunt bedienen en waarbij er onder en boven een zelfde pen als bij de kantschuiven naar buiten komt. Hierdoor sluit de passieve deur goed en stevig. Dit systeem wordt -net als de kantschuiven- ook aan de binnenkant van deuren geplaatst, maar zodanig dat hij wegvalt in de tongstijl en niet opvalt. Dit systeem is tegen meerprijs verkrijgbaar en staat in onze prijslijst.

Onze fabrieksdeuren hebben standaard allemaal brede stijlen van 140 mm ten opzichte van de ook leverbare deuren met stijlbreedte van 118 mm. Tuindeuren zijn een luxe product, en wij vinden dat het dan ook wel wat mag uitstralen. Ten tweede, als je de deuren nog wat moet versmallen, kom je niet in de problemen met het plaatsen van je slotkast!

Verantwoord verkregen hardhout

De deuren zijn standaard van duurzaam geproduceerd merbau gemaakt, behalve bij Maatwerk of speciale deuren, deze worden door ons in eigen beheer van 1e klas meranti gemaakt. Al onze deuren zijn voorzien van het TFT keurmerk, dat wil zeggen dat er verantwoordelijk met tropisch hardhout word omgegaan, en er aan herbeplanting word gedaan.

Als laatste de werking van de deuren. De loopdeur word aan de sluitzijde altijd 3 graden arm geschaafd, zodat deze nooit aanloopt tegen de tongstijl. Dat is ouderwets, maar werkt nog steeds het beste! Doordat de tongstijl zo’n 95mm breed is, kun je de loopdeur als een achterdeur dichtslaan. En hij valt gewoon in het slot, sleutel omdraaien en klaar. Uitgangspunt hierbij is dat een klein kind ook gemakkelijk de deur moet kunnen openen of sluiten.

Alle scharnieren, sloten( 3 puntsluiting ), vh schilden,cilinder enz voldoen aan het SKG Politie keurmerk en alles wordt voorgeboord, zodat u bij het afschilderen alles zo kunt los halen zonder dat u bang hoeft te zijn dat er een schroef afknapt. Ter bescherming van de onderdorpel wordt er een 5cm brede en 10mm verhoogde slijtstrip geplaatst, zodat de gehele dagkant van de onderdorpel wordt afgedekt en het rubber van de strip beter aansluit tegen de deur.

3 PUNTSLUITING van IVANA, cilinder bediend wordt tegenwoordig standaard door ons toegepast.

Een normaal veiligheidsslot is goed, maar de loopdeur sluit alleen in het midden van de deur. Hierdoor hebben de boven- en onderkant kans, om bij temperatuurverschil een beetje vrij te gaan staan van het kozijn. Vaak werd er dan op de binnenkant -onder en boven- een oplegslotje of raamboompje geplaatst. Hierdoor is de loopdeur dan niet meer van buitenaf te openen.

Dit probleem heb je met een 3 punts sluiting niet en de geringe meerprijs ten opzichte van een normaal veiligheidsslot maakt de keuze eenvoudig.

Politiekeurmerk

Ook inbraaktechnisch is het gebruik van een 3-puntssluiting veel beter, omdat deze altijd de deur onder en boven strak tegen het kozijn aan trekt. Wanneer bij een normaal slot het oplegslotje niet vast gezet is, kun je vrij eenvoudig een koevoet tussen de deuren kunt krijgen om ze open te laten springen.

Ivana

Wij kiezen bewust alleen voor IVANA. Het grote voordeel van dit type en merk slot is dat de actieve (loop)deur op 3 plaatsen sluit in de tongstijl en de beide haken onder en boven taps aanlopen in de sluitkom. Hierdoor behoort kromtrekken van de loopdeur tot het verleden. Ook sluiten de beide haken van onder naar boven, zodat als een deur iets gaat hangen de haaksluiting altijd goed los wil.

3 puntsluitingen met de haak van bovenaf willen nogal eens vast blijven zitten in de sluitkom waarbij het slot sneuvelt.

Cilinder bediend slot

Doordat de 3 puntsluiting cilinder bediend is, kunt u de deur éénvoudig in het slot duwen en vervolgens de sleutel omdraaien.

Een cilinder bediende driepuntssluiting is sterker dan een krukbediende en schade aan uw kozijn door uitstekende haken behoren tot het verleden.

Verstelbare sluitkommen

Wij gebruiken hierbij niet de standaard sluitkommen, maar de verstelbare sluitkommen. Indien uw set na verloop van tijd speling geeft of hij te strak sluit, kunt u eenvoudig met een inbus nr4 sleutel deze sluiting weer aanpassen. De set sluit nu weer perfect, zonder dingen los te halen of te verzetten.

SCHARNIEREN zijn bij ons 89x89mm, 3mm dik, gelagerd en voorzien van een lange dievenpen. Ook deze worden allemaal weer voorgeboord en achter elk scharnier komt aan de kozijnzijde een kunststof vulplaatje van 1mm. Mocht de draainaad tussen de deuren kleiner worden dan de door ons voorgeschreven 3 mm, dan kunnen de vulblokjes aan één of beide kanten van het kozijn gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de draainaad weer goed is.

Kantelaaf scharnieren

Wanneer u een standaard set heeft zonder zijlichten en de kantelaaf is bijvoorbeeld 60mm, dan lukt het niet om met de normale scharnieren de deuren helemaal open te klappen tegen de muur aan. In dat geval kunnen wij aan één of beide kanten kantelaafscharnieren plaatsen zodat de deuren verder open kunnen.

Door ons geleverd glas is standaard HR++ isolatieglas. Dat is isolatieglas met een vulling van argongas, en heeft op dit moment de hoogste isolatie R- waarde van 0.5 ten opzichte van normaal isolatieglas van 0.2.

ROEDEVERDELINGEN op het glas, worden door ons standaard voorzien van speciaal 30mm brede kruisroeden band van het merk Vito, de roedes zijn gemaakt van meranti, buitenkwaliteit en dekkend gegrond, na plaatsing op het glas worden deze door ons vol afgekit, zodat wanneer u schuin in het glas probeert te kijken tegen een witte effen kant aankijkt. De roedes zijn er in 2 modellen; standaard met afgeschuinde hoeken (architraaf) en met kraalprofiel(duivenjager) in de maat 32x12mm. Ook maatwerk is uiteraard leverbaar tegen meerprijs.

Wienersprossen

Wilt u dat uw roedes helemaal echt moeten lijken, dan kan het glas ook worden voorzien van wienersprossen. Dit is een aluminium roedeverdeling tússen het glas.

Wienersprossen worden eigenlijk altijd gecombineerd met houten roedes op het glas. Op deze manier is het zo dat wanneer de roedes op het glas worden geplakt je tegen een aluminium kader aankijkt net als normaal bij de zijkanten van het glas, zodat het nu niet meer van echt is te onderscheiden, maar altijd nog een stuk goedkoper is dan een deur of kozijn met 6 vaste roedeverdelingen en 6 aparte HR++ glazen.

VENTILATIEROOSTERS kunnen worden toegepast boven in het glas bij de tuindeuren. Wanneer u een kozijn met zijlichten wilt kunnen ze daar bovenin worden geplaatst.

Wanneer u roosters wilt maar ook roedeverdeling in hetzelfde glas, dan geeft dat een minder resultaat. In dat geval plaatsen wij vaak roosters in de bovendorpel van de deur.

KOZIJNEN worden standaard gemaakt van duurzaam geproduceerd meranti, klasse 1 hout. Standaard zijn onze kozijnen dekkend gegrond.

Kozijnhout voor een set met zijlichten heet u 1 of 2 tussenstijlen nodig. Deze zijn standaard te koop in de handel in de maat 66×110. Wij vinden dat te iel. Omdat aan de voorzijde van de stijl maar 32 mm hout zit om de scharnieren van de deuren in vast te zetten, en het in vergelijk met de robuuste deuren en breed kozijnhout aan de zijkanten niet staat.

waarom de tuindeurenman
Links naar rechts: Tussenstijl 66×110, 90×110, tongstijl

Daarom gebruiken wij het formaat 90×110

Deze is aan de voorzijde even breed als een normale kozijnstijl. Dus als je een set met 2 zijlichten hebt, ziet u 4 even brede stijlen in het aanzicht. Nu heb je schroefhout genoeg voor je scharnieren. Ook hoef je niet bang te zijn dat de stijl mee-buigt als de deur een keer een zwieper maakt.

Om het kozijn te plaatsen gebruiken wij niet langer de welbekende slagpluggen met kunststof plug. Want als het kozijn na het vastzetten iets versteld moet worden, is het zeer lastig om deze slagpluggen nog los te krijgen zonder rare sporen op uw kozijn. In plaats daarvan gebruiken wij de speciale kozijnschroeven van Spax, in de maat van 7,5x100mm voor de stijlen en 7,5×130 en 150mm om de onderdorpel vast te zetten.

Je boort met een SDS 6mm boor direct door de kozijnstijl in de steen en schroeft vervolgens zo de kozijnschroef direct door de stijl in de muur zonder plug. Moet het kozijn naderhand versteld worden, dan draai je met een Torx bit 25 de schroeven er weer uit. Deze schroeven hebben wij ook te koop in ons Montagepakket, te vinden in onze prijslijst op de website.

KUNSTSTOF ONDERDORPELS worden door ons tegenwoordig veel gebruikt in combinatie met neuten (het staande stukje stijl van kunststof). Onze dorpels zijn van vol kunststof gemaakt, dus geen hol profiel zoals bij kunststof kozijnen.

Slijtvast

Deze dorpels zijn slijtvast, altijd zwart van kleur, kunnen lager in de bestrating worden geplaatst, geen last van optrekkend vocht in de dorpel. Een houten onderdorpel moet altijd minimaal 10-20mm boven de bestrating om optrekkend vocht tegen te gaan. Een kunststof onderdorpel heeft isolerende eigenschappen en voelt niet koud aan in tegenstelling tot natuursteen waarbij de kou altijd direct doortrekt naar binnen.

De kans op breuk bij een kunststof onderdorpel is nihil wat bij plaatsing bij natuursteen nog wel eens wil gebeuren of later alsnog gebeurt als een oudere woning wat zakt.

Nooit meer schilderen

Verder kunt u gemakkelijk met een rollator, kinderfiets of steekkar over de dorpel zonder dat dit problemen geeft. En u hoeft de dorpel nooit weer te schilderen, wat bij een houten onderdorpel altijd het eerste is wat moet gebeuren omdat mensen standaard op de voorkant van de dorpel stappen.

Deze dorpels in combinatie met 2 neuten zijn ook uitermate geschikt bij vervanging van uw bestaande houten onderdorpel als deze in slechte staat is. U kunt de bestaande houten stijlen recht afzagen en de kunststof onderdorpel terugplaatsen waarbij het kozijn nog een hele tijd mee kan.

Wij hebben de dorpels altijd op voorraad liggen met als maximale lengte 6m1.

RAAMDEUREN is weer iets nieuws wat door Brinkman zelf is ontwikkeld.

Bij tuindeuren sets met 1 of 2 zijlichten loopt het glas standaard door tot aan de onderdorpel. Doordat het glas bijna op de grond zit heb je dan altijd last van opspattend water. Vroeger werd er nog wel eens een kalf geplaatst met daaronder een paneeltje, maar mooi was anders.

Eigen productie

Precies daarom produceren we nu in eigen beheer onze zgn. raamdeuren. Deze raamdeuren hebben dezelfde borstwering van 270mm en bovendorpel van 140mm net als de normale tuindeuren. De stijlen zijn echter 65mm breed ten opzichte van een normale deur 140mm.

Op deze manier hebben we in de zijlichten zoveel mogelijk licht en blijft heeft het het aangezicht van een raamkozijn. Het wekt ook niet meer de indruk dat het een deur is die open kan. Deze raamdeuren worden dan ook vast geplaatst en afgekit in de zijlichten. De set wordt hiermee meer een éénheid.

STAPELDORPELS van 270mm hoog, 54mm dik. Doorlopend in één of 2 zijlichten. Of bossingpanelen van 500 of 660mm hoog.

Voor wie de aanschaf van raamdeuren te duur vind of niet wil omdat er te weinig glas in de zijlichten overblijft, is er de mogelijkheid om alleen de borstwering door te laten lopen.

Deze borstwering is net zo hoog als van de tuindeuren zelf, nl 270mm. De borstwering is zo gemaakt dat de glaslat aan de binnenkant komt en hij van binnen uit wordt vastgezet. Aan de buitenkant is de borstwering van de zijlichten nu identiek aan die van de deuren.

Wij kunnen -in de provincies Friesland & Groningen- ook ons werk plaatsen. Plaatsing is door ons veel gedaan, dus de ervaring hiermee is groot.

Alle benodigd speciaal gereedschap, als vrijdragende stempels, normale stempels, muurzagen, breekhamers hebben wij bij ons. Als het nodig is kunnen wij een stalen latei plaatsen en de muur ook weer netjes op verband aanmetselen zodat het weer één geheel is.

Plaatsen in 1 dag

Ook alle glas wordt door ons zelf geplaatst en afgekit, zodat u niet hoeft te wachten op een 3e partij. Wij doen alles in eigen beheer en in 99% van de gevallen word een tuindeurset binnen 1 werkdag geplaatst.

Waarom de Tuindeurenman? GARANTIE, voor veel mensen belangrijk!
“Wy stjinne foar wa’t we doche!” is vertaald: “Wij staan voor wat wij doen of leveren”.

U heeft 6 jaar fabrieksgarantie op de deuren tegen kromtrekken. Ons geleverde HR++ glas heeft 10 jaar garantie tegen lekken.

Bovendien vinden wij het zelf belangrijk dat het geleverde ook goed is. Mocht u daarom binnen een jaar na plaatsing door ons een probleem hebben wat u zelf redelijkerwijs niet kunt oplossen, komen wij gratis bij u langs om dit op te lossen.

Wat krijgt u bij een tuindeurenset?

Bij keuze voor een complete tuindeurenset – Bouwpakket

 1. Kozijn is van alle verbindingen voorzien, echter niet in elkaar geschroefd / gelijmd.
 2. U krijgt 2 losse deuren, alle hang en sluitwerk, tongstijl, tochtwering etc. Alles is compleet en identiek aan wat bij een standaard set hoort. U moet echter zelf alle infrezingen nog maken en het kozijn verlijmen & vastschroeven. Maar daarvoor is het dan ook een bouwpakket.

Bij keuze voor een complete tuindeurenset – Montageklaar

 1. Kozijn is exact op maat gemaakt en dekkend gegrond, en de tuindeuren worden standaard met 8 gelagerde Veiligheidsscharnieren afgehangen.
 2. Alle tochtstrippen worden precies op maat gemaakt inclusief slijtstrip voor bescherming onderdorpel en alles goed tocht-dicht is.
 3. Door gebruik van Tongstijl kan veiligheidsbeslag eindelijk goed geplaatst worden, en is de tongnaald zelf met een 3 puntsluiting een ijzersterke combinatie, en het antwoord tegen het dievengilde.
 4. Degelijke kwaliteitsdeuren van Java, waar 6 jaar fabrieksgarantie op zit met brede stijlen van 14cm en ventilatiesleuven uitgevoerd in merbau, en standaard 120 MU dekkend gegrond. Alle beslag van de bekende merken als Nemef, Axa, Hoppe,Winkhaus,KFV en SKG**
 5. De sluitzijde van de loopdeur word nog ouderwets 3 graden arm worden geschaafd, zodat de deur nooit aanloopt. En met gemak in het slot valt
 6. Alle hang- en sluitwerk bestaande uit: sloten (3 puntsluiting), veiligheidsscharnieren, veiligheidsschilden etc. wordt door middel van verschillende freesmachines en mallen perfect uitgefreesd zodat alles precies past en na los halen voor schilderwerk ook zo weer past!
 7. U hoeft enkel nog het kozijn met speciale Kozijnschroeven + Compriband vast te zetten en kunt genieten van uw set openslaande tuindeuren. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u doen!

Slotwoord

Wij hebben ons in de afgelopen jaren gespecialiseerd in kozijnen, deuren, freestechnieken en met name in tuindeurensets. U bent bij ons dus altijd aan het juiste adres.

Al onze medewerkers zijn 1 op 1 ingewerkt zodat de kennis van materiaal. Ook de liefde voor het vak van “ambachtelijke timmerman” wordt zo veel mogelijk doorgegeven.

Wij nemen altijd als uitgangspunt, dat je iets maakt en aflevert zoals je het bij je thuis ook zou doen. Omdat we alles in eigen beheer maken, weet u als klant dat u gegarandeerd de beste kwaliteit krijgt!

Groetnis,

Seye Herke Brinkman