Het plaatsen van een kozijn of tuindeurset

Eéndags montage:

Meestal ’s morgens vroeg tussen 7:00 uur en 7:30 uur zijn de mannen van de montage aanwezig bij de klant.

Allereerst worden er -indien nodig- metselwerk steunen geplaatst. Dit zijn steunen die de om de kantelaaf van de steen vallen en zo’n 50 cm hoger in een voeg worden geboord.
Vervolgens worden de steunen op spanning gedraaid. Hiermee is het metselwerk boven het kozijn een stuk steviger geworden en is de kans op scheurvorming in de muur nihil.

Aan de binnenkant van het huis hoeven wij eigenlijk nooit te stempelen. Mocht dit nodig zijn dan hebben wij ze altijd bij ons.

Daarna kan er met het verwijderen van het kozijn worden begonnen; alles wordt zoveel mogelijk met een reciprozaag ingezaagd om oude spouwlatten e.d in takt te laten en om te voorkomen dat er stenen worden beschadigd.

Het komt vaak voor dat er nog een stukje muur onder het oude kozijn moet worden gezaagd, daarom hebben wij standaard altijd een waterzaagmachine bij ons. Hiermee kan een loodrechte zaagsnede van eventueel 14cm diep worden gemaakt.

Soms moeten we een muur weer aanhelen en wordt de kopse kant van de muur gelijk hersteld, zodat er geen verschil is te zien met de rest van het metselwerk.

Het kozijn kan nu geplaatst worden.

Het geheel moet goed afgesteld worden, waarna de deuren er in gehangen worden en als het bijvoorbeeld een kozijn met zijlichten betreft, moet het glas in de zijlichten er nog even in worden gezet en afgekit.

Als alles klaar is, wordt indien nodig de onderdorpel aangevoegd met specie en het lood netjes over de steen geklopt.